Thursday, November 1, 2012

tiramisu (ladyfingers)

let me share with you the easiest tiramisu recipe.. ngeh thanks izazu. last week berjaya buat my first tiramisu and it's damn lecker =D

Bahan2:

3 biji telur (nak yg puteh je)
3/4 cawan gula
1 bungkus biskut Ladyfingers
200g schlagsahne (oh dalam malay pebenda eh) --> okay dah tau whipped cream
500g mascarpone cheese
Sedikit serbuk koko

Sediakan nescafe + air panas yang pekat untuk tujuan soaking dan juga untuk dimasukkan ke dalam kek


Cara2:

1. Pukul puteh telur dengan gula sehingga sebati.
2. Dalam bekas berasingan pukul whipped cream sehingga dia naik dan bertukar menjadi macam likat - den pun xtau cmne nak describe
3. Kemudian masukkan mascarpone cheese ke dalam bekas whipped cream. Mix hingga sebati (guna manual/tangan je yang ni yea sebab whipped tu dah cukup kena pukul dah)
4. Masukkan puteh telur/gula ke dalam acuan tadi.
5. Mix lagi perlahan2 sambil memasukkan nescafe pekat tadi sedikit demi sedikit sehingga cukup rasa kopi dalam tiramisu tersebut.
6. Okaaaaay dah siap so now masa untuk susun2 beskut dalam bekas. Mulakan layer bawah dengan acuan tiramisu kemudian susun2 lah beskut ladyfingers itu di atas dengan kreatifnya.

*sebelum menyapukan layer cream yang baru.. soak kan biskut itu dengan nescafe pekat tadi (tujuan untuk lembutkan beskut tersebut). Cara soaking dia - ambil nescafe dengan sudu dan ratakan di bahagian atas beskut tersebut.

7. Ulangi dengan layer cream/beskut/cream dan seterusnya.
8. Make sure layer atas adalah cream yea dan biarkan semalam dalam peti sejuk.
9. Last but not least letak serbuk koko di atas nya macam gmba saya ni hehs


Porbably susah nak bayang step yang soak beskut dengan nescafe tu kot.. nanti next time saya buat.. saya amik gmba eh ^^

No comments: